eerlijke handel in kaarten en olijfhout


Afbeelding uit Rwanda (Kisengi)

Organisatie


Wie is Adinda
Anita van Hoeve, de persoon achter Adinda, heeft met haar man, en later ook de kinderen, meer dan 15 jaar in het buitenland gewoond en gewerkt.
Vanuit die tijd stamt ook de betrokkenheid met mensen in ontwikkelingslanden. In Nederland werd dat omgezet in werken in de Wereldwinkel en bij Stichting Goed Werk.
Het was dan ook een bittere pil dat ondanks alle inspanningen Goed werk in mei 2006 de deuren moest sluiten. Voor veel producenten kon een vervangende importeur gevonden worden, maar de kaartenproducenten waren niet erg in trek. Voor hen was weinig belangstelling, evenals voor de familie Odeh uit Bethlehem die prachtige olijfhouten beelden maakt.

Kaartenproducenten behoren tot de kwetsbare groepen. Ze hebben meestal geen andere mogelijkheden om inkomen te verwerven. Kaarten maken vereist niet veel werktuigen, ook geen grote investeringen en kan thuis worden gedaan.

Juist deze groep laten vallen kan niet en zo hebben Anita en Jan besloten om zelf een bedrijfje op te richten: Adinda . Het meisje uit een verhaal in het boek Max Havelaar. Maar ook een naam die de moeder van Anita aan een volgende dochter wilde geven. Die dochter heeft ze niet gekregen maar de erfenis van haar wordt nu wel gebruikt om het bedrijfje Adinda te starten. Dus toch een dochter?

Identiteit
Adinda is een kleine importeur van handgemaakte kaarten en olijfhouten beelden. Adinda werkt volgens het 'eerlijke handels' principe en koopt alleen in van kleine producenten uit Afrika, Azië en het midden Oosten. De meeste van de groepen hebben een christelijke achtergrond. Adinda staat echter ook open voor andere organisaties. Het belangrijkste is dat organisaties zich inzetten voor mensen die zich in een achtergestelde positie bevinden vanwege hun, achtergrond, handicap, sexe, religie of politieke status. Daarnaast moeten organisaties tot doel hebben deze mensen weer aan het werk te helpen.

Wat doen we

Adinda koopt handgemaakte kaarten en olijfhouten beelden in. We verkopen deze aan de oud-klanten van Goed Werk en Wereldwinkels. Daarnaast verkopen we ook aan particulieren en andere winkels via deze website en -winkel.

Onze producenten
Er is contact met meerdere groepen die ooit aan Goed Werk leverden. Verder ook met producenten in enkele nieuwe landen. We willen graag het assortiment uitbreiden en verbeteren zodat er iedere seizoen een aantrekkelijke nieuwe aanbieding komt.

Er is een leverancier voor olijfhouten produkten: de familie Odeh uit Bethlehem. Deze organisatie heeft het zwaar doordat de toeristen sinds enige tijd niet meer naar Bethlehem komen.

De webwinkel
De genoemde prijzen zijn adviesverkoopprijzen die gerekend worden aan particulieren. Deze zijn incl. BTW. Voor de wereldwinkels en andere winkels/werkgroepen gelden andere tarieven. Stuur hiervoor een e-mail naar Adinda

Verder zijn we altijd geïnteresseerd in nieuwe producenten, nieuwe ideeën, suggesties voor verbetering en natuurlijk nieuwe klanten!